Holnaptól Kuba

2013.01.29. 23:53

Egymás hegyén-hátán áll a nappaliban a sok pakolnivaló. Mindaz, amire szükségünk lehet az egzotikus szigetállamban. A vízumunkat elintéztünk, autót béreltünk és első éjszakára foglaltam szállást egy kubai családnál.

Szóval a szülinapomat Kubában töltöm.

Átböngésztem magyar, angol és német utazási irodák körutazásainak programját, megnéztem számos filmet és felvételt, két útikönyvet is átlapoztam, és élvezettel olvastam tapasztalatokon alapuló, személyes hangvételű, informatív élménybeszámolókat is, például az alábbit:

“Az amerikai autómatuzsálemekkel utunk végéig nem tudtam betelni. Az ország az autóipar Jurassic park-ja, mintegy 60.000 (a legtöbb ember számára csak fényképről vagy filmekből ismert), minimum 50 éves Buick, Oldsmobile, Mercury, Plymouth, (fecskefarkú) Cadillac stb. rója Kuba útjait. Nem népszerű hóbort ez, sokkal inkább gazdasági szükségszerűség, az elmúlt 50 évben ugyanis az autókereskedő számított a legnyugisabb foglalkozásnak – nem volt mit eladni. Nehéz elhinni, de Havannában valaha több autó volt, mint a nyugati félteke bármelyik nagyvárosában. A forradalom 1959-es győzelme után az országot sietve elhagyó amerikaiak itt hagyták országúti cirkálóikat (a slusszkulcsot legtöbben magukkal vitték) és a kereskedelmi embargó elkövetkező évtizedeiben - eltekintve a 70-es, 80-as években beáramlott Ladáktól, Moszkvicsoktól és Volgáktól - ezek képezték az autóállomány gerincét. Fidel Castro rendelete értelmében ezek az autók nemzeti kincsnek számítanak, így nem eladhatók. A kubaiak eséllyel pályázhatnának a világ legleleményesebb autószerelői címre, az eredeti alkatrészek teljes hiányában folyamatosan működőképes állapotban tudták tartani ezeket a letűnt dicsőségű veteránokat. Sok autóban ugyan már orosz traktormotor pöfög, de még mindig méltóságteljesen hömpölyögnek az utakon, a női csípőkkel egy ütemben ringatózva a mindenütt jelenlevő zenére.”

http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/2419

Szóval hajrá!

Kuba: 2013. január 30. – 2013. február 13.

Szerző: pétiti

Szólj hozzá!

Címkék: Kuba

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr865052220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása