Csak nyáron és csupán egyetlen alkalommal sikerült átrobognunk Románia legmagasabban fekvő országútján, a Transzfogarasi úton, de így is maradandó élményt nyújtott. Az út a Fogarasi havasokon (a csúcsok valóban havasak), a Déli-Kárpátok hegyvonulatain keresztül vezet.

A hírhedt elnök-diktátor, Nicolae Ceausescu katonai-védelmi célokból építtette meg az utat, hogy a hadtestek könnyedén átjussanak a hegyeken. Építészek, bányászok és katonák dolgoztak rajta, és megépítése hivatalos adatok szerint negyven emberéletet követelt – de a halottak száma ennek akár tízszerese is lehetett. Télen a köd, a hó és a lavinaveszély miatt lezárják.

A táj csodás, az út egy részén parkolókat létesítettek és árusok állnak asztalkáik mellett az út szélén, és mindenféle erdei bogyó, áfonya meg vadmálna, perec, kolbász, füstölt sajt és grillezett miccs is kapható.

Báránnyal telehintett táj,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

néhány békésen legelésző tehén,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meg derűs képű juhászlegény:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fű, fenyő, hófoltok és alacsonyan szálló felhők, gleccsertó,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ködbe vesző, kacskaringós utak, sötét alagút.

Meg egy régen mélybe zuhant kocsi, amit figyelmeztetésképpen a völgyben „felejtettek”.

És vízduzzasztó gát.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr82460571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása