Nyáron jártam egy gyönyörű kastélyban – állítólag a legszebb Romániában – Peles kastélynak hívják, a Kárpátok gyönyörű hegyvonulatában épült meg Sinaiában, és egy csodás ékszerdoboz. Régen voltam ennyire lenyűgözve. Még egy hasonló kedvencem van, amely ilyen pompás enteriőrökkel vár, Csehországban a Bouzovi vár (a német lovagrend birtokában is volt), ott is csodaszép faragások díszítik a termeket.

Nem szaporítom a szót. A képek magukért beszélnek. Aki többre kíváncsi, utánaolvashat.

A fenséges Peles kastély - ahol a külcsín és a belbecs egyaránt elkápráztat:

A bejáratnál csak ámultam a csodás kidolgozású fafaragásokon...

Az étkezőteremben is nyitva maradt a szám. Sajnos nem nekem terítettek :-(

Az orientális teremben is elfogyasztottam volna egy keleti teát...

Ha minden jól megy, Törcsvár-kastélya lesz a következő, a Drakula filmek színhelye.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr712455510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bagossy Lajos 2014.03.07. 14:45:50

Nem mindennapi látványban részesül aki megtekinti a Kárpátok Gyöngyszemét - a Peles kastélykomplexumot ez a romániai Neuschweinstein! Nem a méretek határozzák meg a tereket hanem a finom kidolgozású művészi kivitel, a nemes anyagokból készült berendezések, bútorzat, stukkók, ballusztrádok és szobrok.
A kastély valóban minden megjelenésével királyi hangulatot sugall, a Hohenzollernek különösen is ügyeltek az építkezés majdnem 40 éve alatt a tervek és módosítások szigorú betartásához, majdnem minden anyagot külföldről hozattak,a mesteremberek és művészek mind jónevű külföldi szakemberek voltak.
A dísztermek és fogadótermek politikai szempontok szerint készültek, azok a nemzetek kaptak teret a kastélyban akikkel jó politikai érdekszövetségben áált az újonnan létrejött királyság. Így a Monarchia, török,francia, német és angol szalonok kaptak helyet. Fegyvergyüjteményét is Siegmaringenből hozatta a család, a díszes ezüstnemüt szintén német mesterek készítették. A terek stukkóit olasz hagyományok szerint olasz mesterek faragták és a későreneszánsz elemei szolgáltak alapul.
süti beállítások módosítása