Viva Cuba!

2013.02.14. 15:44

Kubáról sokat olvas és hall az ember, amikor azonban belekóstol mindennapjaiba, egy sokkal intenzívebb kép bontakozik ki előtte. A veterán autók művészi kidolgozottsága, a tépettségükben is fenséges városok terei, utcái, házai, a házak homlokzatai és balkonjai, az utcai lámpák, ajtó- és ablakrácsok rendkívüli stílus- és formagazdagsága olyan dinamikus kompozíciót tükröz, ami lépten-nyomon megállásra kényszerít. És mindez kiegészítve a balkonokon szárítókötélre aggatott fehérneművel, az utcák egyenetlen kövezetével, a házfalak szinte tetszetősen málló vakolatával, Che Guevarát ábrázoló fotókkal és festményekkel. De nemcsak a veterán autók, az építészeti remekek és az utcai művészet megnyilvánulásai, hanem a szigetország változatos vidéki tájai, dohány- és cukornádültetvényei, buja zöld hegyei, elefánthátként emelkedő dombjai, hosszan elnyúló völgyei, cseppkőképződményeket rejtő barlangjai, mélykék barlangtavai, robajló vízesései és lélegzetelállító tengerpartjai is varázslatosak. Akárcsak a zenéje. Képtelenség nem elmerülni a minden zegzugot betöltő dallamokban és ritmusokban. Meg az emberek arcának apró rezdüléseiben. Kubának, összességében és részleteiben egyaránt, semmihez sem fogható a hangulata. Magába szippant.

Balkon.JPG

Az ország lépten-nyomon meglepetéseket tartogat, például szombat este Santa Clarában, a finom homár- és halvacsora után elsétáltunk a város főterére, ahol szó szerint szilveszteri hangulat fogadott. A nyüzsgő utcákon éjjel tíz órakor is zenés programokkal szórakoztatták a tömeget a gyerekek, és előbújtak otthonaikból a son, salsa és egyéb zene hangjaira kíváncsi idősebb emberek is. Mintha a város és a környék valamennyi lakója az utcára özönlött volna, hogy együtt ünnepelhessen – megtűzdelve néhány turistával –, mindenki hozzájárult a forradalmi város hangulatának növeléséhez (Che Guevara és társai itt fogtak el és siklattak buldózerrel egy páncélvonatot – ezt az eseményt a vonat vagonjaiból álló szabadtéri kiállítás őrzi, de itt emeltek a forradalmárnak szobrot, és itt helyezték el a mauzóleumban földi maradványait). Az egyik udvarba (talán a Mejunje clubba) bevonzott egy öttagú zenekar dallamos muzsikája, együtt egy idősödő párral. A férfi a zene ritmusára lépdelt, amikor felesége még nehézkesen követte, majd azt hittük, kényelmesen helyet foglalnak az egyik műanyag széken, de a feleségre átragadt a férje szívét-lelkét betöltő táncolhatnék, és máris együtt ropták a táncot:

Az 50-es évekből származó kopottas amerikai autócsodák, melyek zörögve-nyikorogva gördülnek, vagy teljes pompájukban suhannak Kuba utcáin:

 

A Katedrális teret (Plaza de la Catedral) az 1700-as évekből származó Szent Kristóf (San Cristóbal) katedrális uralja, de megjelentek a turisták szórakoztatását célzó (pénzére utazó) szolgáltatások is: betanított kutyákat, szivarral kószáló urakat és pompás ruhába öltözött hölgyeket fényképezhetünk le néhány pesoért:

A Forradalom terén Cienfuegos és Che Guevara skiccelt arcvonásai díszítik a szürke házfalakat, a tér közepén José Martí emlékműve:

A havannai Óváros tér (Plaza Vieja) gyarmati időket idéző színes árkádos házai és a város egyéb épületei a Camera Obscura (Cámara Oscura) tetejéről:

Az egykori cukornádültetvények fölé magasodó Manaca Iznaga őrtorony a Cukormalmok völgyében (Valle de los Ingenios):

 

Trinidad, az UNESCO Világörökség listás városa felülnézetből, a Museo Histórico Municipal tetejéről:

 

A Sierra del Escambray hegységben (ahol Che Guevara is táborozott) a Topes de Collantes természetvédelmi területen a Salto de Caburní vízesés:

Biciklis taxival Havanna szebb időket látott utcáin:

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr285080422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevem van 2013.02.15. 09:22:01

"Che Guevara és társai...itt emeltek a sármos forradalmárnak szobrot, és itt helyezték el a mauzóleumban földi maradványait." Ugye nem zavar, hogy az illető tömeggyilkos volt?

2013.02.15. 09:45:26

Kuba a térség egyik legszebb szigete, ez tagadhatatlan. De ezt a "charme-os forradalmár" meghatározást kissé túlzónak érzem. Ez olyan, mintha Prónay Pált, vagy Szamuely Tibort illetnénk hasonló jelzőkkel. Közönséges gyilkosok voltak, bárki is mosdatni akarja őket mostanában.

Ronald 2013.02.15. 09:50:08

Ráadásul még nem is volt kubai, a lelkem.
.

pétiti 2013.02.15. 11:13:20

@nevem van: De zavar, törlöm is a jelzőt, mert már másnak is szemet szúrt.

prukker 2013.03.30. 03:17:52

@nevem van:
A hősök vagy tömeggyilkosok vagy lúzerek. Más fajta hős nincs.
Persze a tömeggyilkos is csak a másik oldalnak tömeggyilkos, a sajátjának "csak" hős.

nevem van 2013.03.30. 09:27:19

@prukker: ennyire nem kellene relativizálni a történelmi alakokat.
Egy Lenin nevű tömeggyilkos szerint van igazságos és igazságtalan háború. A parancsára kiirtott szentpétervári százezrek zöme sem vitatta, hogy ez így van.
Még az igazságos háborúban is sok minden meg tud történni. Csak az nem mindegy, hogy a győztesek üldözik-e a sajátjaik által esetleg elkövetett jogsértéseket, mint pl. az amerikaiak, vagy ellenkezőleg, kitüntetés jár érte (náci Németország, Szovjetunió, Azerbajdzsán, Kuba).

prukker 2013.03.30. 12:46:08

Nem én relativizáltam, hanem te, a tömeggyilkos jelzővel. Erre mondtam, hogy 2 fajta hős van.

A tömeggyilkos neked az, sok kubainak szabadságharcos hős.

A partizánszerű mozgalmak egyik oldalon hősök, másik oldalon terroristák. Ha ezt nem látod be, nem érdemled meg, hogy bármilyen történelmi eseményt kommentálj.
süti beállítások módosítása