Jo Nesbo

2012.06.19. 21:46

Valószínűleg nem vettem volna kézbe Jo Nesbo könyvét, hacsak ajándékba nem kapom. Kiderült, hogy a szerző világhírű és a stílusa olvasmányos. Régen olvastam gyerekeknek szóló történeteket nagy fantáziával bíró, örökké kíváncsi gyerekekről. Mosolyt csalt az arcomra az olyan – két gyerek között zajló – párbeszéd, hogy: – Izgulsz? – Mint egy kisgyerek.

De a sorok közt, főként háttér-információként, megbújik a felnőttek szomorúsága is. Halál komoly mondatok hangoznak el mintegy mellékesként feltüntetve: az anya, aki még mindig többes számban beszél, pedig gyermeke apja elhagyta őket. Vagy amikor a zsákutcába költöző főszereplő várja, hogy valaki ugyanarra menjen, mint ő.

És egy teljesen más megközelítés a földrészek és szigetek kialakulásáról: a jégkorszakban Norvégiáról darabok szakadtak le, egy ilyen darab ma Amerika.

Történet gyerekekről és egy professzorról, találékony, kreatív és kíváncsi emberekről, illetve a butákról, a lustákról és a rosszindulatúkról. Bűntény és móka, feltalálás és a találmány ellopása.

A történetből kiszól a szerző, amikor a Szellemlyuk nevű börtönt említi: „a könyv szerzőjének meg kellett ígérnie a norvég kormánynak, hogy ennél többet nem ír erről a bizonyos matériáról.”

Kalandos helyzetek sora, szökés a börtönből a vécécsészén keresztül a csatornarendszeren. A professzor egyik félresikerült találmányának, a foszforeszkáló pornak köszönhetően a főhős a saját villanylámpája lesz. A csatornában élő anakonda hasában. Nemzeti ünnep és díszlövések, a találmánynak köszönhetően nem marad el a tűzijáték.

Könnyed és mély, ötletgazdag és üdítő, szívet melengető. Kellemes nyári olvasmány a norvég szerző egyik átütő sikerű műve.

Jo Nesbo. 2012. Doktor Proktor pukipora. Budapest: Kolibri, ford. Petrikovics E.

További könyvismertetések: http://www.baratno.com/view.php?arclid=2012022202

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr404599182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása