Nagyon jó reggelt, Vietnam!

2011.02.21. 19:38

Császársírok Huéban

A tizenhárom órás nappali vonatút Huéból Hanoiba hasonlóan idegpróbáló volt, mint az éjszakai buszozás. A mozgó árusok folyamatosan ételeket árultak, az utasok szüntelenül majszoltak és egész úton ordított a tévé.

Huéban is több napot eltölthet a turista, mert nemcsak a város kínál nevezetességeket, például a fallal és vizesárokkal körülvett, a pekingi Tiltott Város mintájára épült Citadellát, hanem a környéken pagodákat és császársírokat is megtekinthetünk, a Nguyen-dinasztia ló-, elefánt- és mandarinszobrokkal díszített mauzóleumait, melyek szintén a Világörökség részét képezik.

Huéban a fallal és vizesárokkal körülvett Citadellához ruccantunk ki először.

Megtekintése után a közeli Thien Mu (Mennyei Hölgy) pagodához buszoztunk.

A nyolcszög alakú és kilencszintes pagoda a Parfüm folyó mellett áll egy kis dombon, és a pagoda mögött állították ki azt az autót, melyet Quang Duc szerzetes használt, mielőtt felgyújtotta magát 1963-ban. A szerzetes Ngo Dinh Ziem diktatórikus rezsimje és a buddhizmus elnyomása ellen tiltakozott, és az égő szerzetes fényképe bejárta az egész világot.

Az UNESCO-királysírok, a Nguyen-dinasztia mauzóleumai valójában csodás pagoda-együttesek. Minh Mang pagodáit egy csöndes tó partjára épültek, Khai Dinh sírjához pedig négy kígyósárkány díszítette lépcsősor vezet. A termeket kerámiadarabokkal díszítették, a szürkés mennyezetet pedig lábbal festette ki egy művész. Tu Duc sírjánál pedig megtudtuk, hogy vízhiány miatt a szolgák minden reggel harmatot gyűjtöttek a császár teájához.

Visszaindulás előtt hangzott el a következő kérdés az idegenvezető szájából: Bu o bo? Senki sem értette, mit is akarnak tőle valójában. Mire hozzánk ért, rájöttünk, hogy a szóvégi mássalhangzókat a vietnamiak elharapják, és „Bus or boat?” a kérdés, tehát busszal vagy hajóval akarunk visszamenni Huéba. Szórakoztató volt figyelemmel követni az utasok értetlen arckifejezését és a guide mérges fejrázását (Hát itt senki sem ért angolul?!)

Végül mi a bo-t választottuk, és Huéba a Parfüm folyón egy Sárkány-hajóval érkeztünk vissza…

Hanoi – az ország első egyeteme és vízi színháza

A vietnami nyelv az egy szótagos szavakat kedveli és helyesírása megengedő, így a Ha Long Bay és Halong Bay elnevezéssel is találkozunk, akárcsak a Viet Nam, a Sai Gon, a Ha Noi vagy a Hon Da kifejezésekkel.

Hanoiban kifogtuk a „kemény” telet: a 35 fokos dél után itt már 18 fokra is lehűlt a levegő! De lelkesen vettük nyakunkba a várost!

Hanoiban kihagyhatatlan látványosság a tizenegyedik században emelt Irodalom Temploma, az ország első egyeteme. Kunkori tetejű, vörös oszlopos, lampionos pagodák fogadtak, és teknősök hátán a sikeres vizsgát tett tanítványok nyolcvankét darab sztéléje. Az időtálló kőtáblákat Le Thanh Tong király emelte a tehetség és a tudás iránti tiszteletéből. A teknős az ország egyik szent állata, a hosszú és egészséges élet szimbóluma. A templomban több szent állat, például sárkány és főnixmadár is fellelhető. A kiállítási tárgyak között láthatjuk a tanítványok ruháit, tollait, és az idő kikezdte, málló, restaurátorok által elhanyagolt könyveit.

Aki Hanoiban jár, általában nem szalasztja el a vízi színház előadását. A színpad vízből „készült”, a bábuk a víz felszínén „úszkálnak”, és a végén kiderül, hogy a bábukat a háttérből rúddal mozgató színészek egész előadás alatt derékig a vízben álltak.

Halong Bay – sárkánykarom tépte sziklák a tengerben

Hanoitól mintegy százhetven kilométerre keletre sejtelmes sziklák emelkednek ki a tenger vizéből, és egy-egy hajó is feltűnik az esti félhomályban. Az olykor magányosan álló sziklák, máskor egész hegyvonulatok, sűrűbb növényzetű szigetek, vagy éppen kietlen sziklatömbök belseje gyakorta lenyűgöző barlangokat rejt. Az éjszakát a hajón töltjük, és másnap megmásszuk az egyik liános, burjánzó sziget, Cat Ba csúcsát, majd a következő napon meglátogatjuk Cat Duát, a Majmok szigetét, ahol hangulatos bambuszkunyhókból turisták fürkészik a homokos tengerpartot. Majd Hanoiban búcsút veszünk ettől a természeti csodákban és kulturális látványosságokban gazdag, barátságos és megnyerő országtól.

Majd Hanoiban búcsút veszünk ettől a természeti csodákban és kulturális látványosságokban gazdag, barátságos és megnyerő országtól.

Éjszakai utcakép Hanoiban

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr632677824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása