Egy kiadós bécsi városnézés során többek közt egy kényelmesen levitáló férfi trükkjét is megfejtjük,

majd álomszép, rózsaszín és lila árnyalatokban játszó éjszakai fényben érkezünk meg Keflavík repterére. A 101 Reykjavík Guesthouse-ban hajtjuk álomra a világ legészakabbra fekvő fővárosában a fejünket.

Másnap bepattanunk a kocsinkba, és késlekedés nélkül nyakunkba vesszük a fővároshoz legközelebb eső „kötelező” látványosságokat, amelyeket Golden Cirkle névvel illetnek.

Első megállónk a történelmileg és földtörténetileg jelentős Þingvellir Nemzeti Park, amely az izlandiak szent helye és 2004-től a Világörökség részét képezi. Ezen a színtéren „ülésezett” 930-tól a világ első parlamentje a Norvégiából áttelepült vikingeknek köszönhetően (a Þing jelentése ’parlament’, a velliré pedig ’síkság’), ami körülbelül azt jelentette, hogy a korábbiaktól eltérő törvényeket alkottak, itt hirdették ki a társadalmilag jelentős eseményeket, itt tárgyalták meg a peres ügyeket. Továbbá ezen a helyszínen történt a dán (korábban norvég) uralom alól felszabadult Izland függetlenségének kikiáltása 1944-ben. A terület másik jellegzetessége, hogy látható az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez távolodása egy hosszan elnyúló törésvonalon.

Ez a Föld gyomrából induló, a tengerfenéken zajló és a földfelszínen is követhető mozgás okozza például, hogy bugyog és boltozódik egy „litli geysir”, illetve párpercenként kilövell a Strokkur gejzír. A Geysir, minden gejzírek atyja és névadója már évtizedek óta pihen.

A kétlépcsős Gullfosst, vagyis Arany vízesést a messze szálló permetező víz jelzi, és színpompás szivárványok foglalják keretbe.

Óriási mennyiségű víz tűnik fel a láthatáron és tűnik el a kanyonban, ahol a Hvíta folyó nyugodtabb mederben folyik tovább.

Várjuk már a vadregényes természetet, a gleccsertúrát és a lávafolyások formázta tájakat, a bálna-, delfin-, fóka- és lundalest.

(2011.08.03.)

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr913158789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása