Búcsút intünk a gleccsereknek, és a keleti fjordokban haladunk az óceán partján, megpihentetve izomlázas tagjainkat. Mivel Izland csupa öböl és fjordok csipkézik, a mintegy ötezer kilométer hosszú partvonal sok helyütt kacskaringós. Meredek, málló, szürke hegyek oldalán számtalan vízesés keresi útját a tengerhez. A táj bárányokkal telehintett, egészséges zöld fű borítja, néhol lovak legelésznek. Kietlen, mint Namíbia, autóval alig találkozunk.

Lonsvik öblében, a mélykék óceán jeges vizében hattyúk úsznak százszámra az erősen fújó szélben, akár Namíbiában a flamingók.

Hvalnes természetvédelmi területén az öblöt zord hegyek szegélyezik, később óriáshullámok csapkodják a tengerbe vesző sziklákat. Majd nyugodtabb fjordok következnek, és a tengeren továbbra is madarak tucatjai ringanak.

Sandfell teljesen erodált hegye mellett haladunk el – a hegyek olyanok, akár az emberek, ki könnyebben, ki nehezebben állja a megpróbáltatásokat.

Búlandstindur piramis alakú hegyét is elhagyjuk, majd egy szigetre figyelünk fel, ahol a világ legnagyobb „multiapartmant’ lundabarlangja található. Azonban Skrúður szigetére nem tudunk eljutni, hacsak át nem úszunk.

Aztán az Alcoa alumíniumgyár épülete húzódik hosszan, ám az iparvidék eltörpül a tájban.

Áthaladunk Izland legmagasabban fekvő útján, és egy alagút után hófoltos hegyek fogadnak. Neskaupstaðurban panorámás kilátás nyílik szobánkból a tengerre.

A széllel dacolva meglátogatjuk a Húsvét-barlangot, ahol a fókák húsvét környékén levedlik bőrüket és emberré lesznek. Az egyik halász egy fókalányt vett feleségül, és gyerekeik születtek. (Grímsey szigetén például, ahol Izland a Sarkkört érinti, egy troll esett szerelembe egy helyi lánnyal.) Izlandon mindenütt él a népi mitológia, számos monda, legenda keletkezett a tájat benépesítő mitikus lényekről. Utunk során több helyütt fogunk látni trollokat és elfeket ábrázoló sziklákat. Állítólag a Húsvét-barlang előtti vízen táncol a fény, de ma csak erős hideg szél fodrozza.

(2011.08.07.)

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr213167314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása