Nyugodj békében, mamika

2016.03.18. 10:46

Mamika a 83. életéve küszöbén elaludt, és többé nem ébredt fel. Legyen nyugodt az álmod!

sdc10844_jpg.jpg

A dédunokákkal:

dsc_0062_jpg.jpg

Koni "nyöcsköli":

dsc_1144_jpg.jpg

És huncutkodik vele:

p_20150627_155223_hdr.jpg

Mosolya az én mosolyom:

dsc_0468_jpg.jpg

Reám emlékezem ezzel a rövid "recepttel":

sdc10835_jpg.jpg

Túrós kalács Rózsi nene módra

 

Teszünk bele ennyi cúkrot, úgy egy marokkal. Bele a tálba, ideja tébe. Két kanál cukrot három deci tejbe? Hát körűbelű. Úgy ennyicskét, amennyi a tenyeremben van! De meleg tébe tesszük, langyosba. Aztán egy kocka élesztőt széttördelve. Oszt megfőzünk egy krumplit, és szétnyomkodjuk. Így ni! Abba teszünk egy kis sót, egy kis cúkrot. Egy kiskanál sót és két nagykanál cukrot? Fogjuk rá!

A krumplira teszünk fédara lisztet. Nem köll egy egész zacskó. Szét köll micsinányi a krumplit a liszttel. Maricskónyi. Előtte szitán átszűrjük a lisztet, mert szokott benne lennyi mindenféle. Mi mindenféle? Mondjuk pocikszar.

A cúkros meg az élesztős tét rájöntjük a krumplis lisztre, és adunk hozzá olajat. Körülbelül két decit? Mondhatjuk. Nem olyan nagy tudomány ez! Mindet össze köll kevernyi. Addig köll dagasztanyi, míg lepotyog a kézrő.

Nem markolásznyi köll, hanem négy ujjal alúró főfelé huzigányi, a tál ódalai felé. Hogy ilyen nyúlós legyen. A legvégin fölű meghintjük liszttel. Betesszük a tálba, oszt rárakjuk a födelét, aztán becsavarjuk rongyokba. Vánkost rakunk rá, hogy mihamarabb megkéjen. Két-három óráig kéni hagyjuk. Addig, amíg nem dagad meg eléggé.

Megóvasztunk fél vajat a túróba, egy csepp sót teszünk rá, meg egy maréknyi rendes cúkrot. Meg egy vaníliacúkrot. Négy skatulya túrót, és egy tojást. Egy vasra hat lepény fér rá, ez éppen annyi lesz.

A vasat megkenjük olajjal úgy, hogy kis ecsettel szétkenyegetjük a vason, de nem festenyi való ecsettel, hanem tollúsöprűvel. De nemcsak a vasat, hanem a lepények tetejit is meg köll kennyi egy tojás olajjal.

Az almás kalács dettó, csak nem túró, hanem alma köll hozzá. Le köll reszényi az almát, a levét kinyomkonnyi, mert kifolyna belőle sütés közben. Vaníliás-fahéjas cúkorral és kis olajjal összekevernyi. És becsavarnyi a tésztába. Fél deci olaj, négy kanál kristálycukor, egy vaníliacukor? Körűbelű. Azt már látnyi fogod, mennyi köll bele! Gundolom szerint.

 

http://www.muut.hu/korabbilapszamok/029/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr588492216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása