Eiríksstaðir, Reykjavík

2011.08.28. 10:57

Reggel Vörös Erik apjának rekonstruált tőzegházát nézzük meg – Erik Norvégiában született, majd szüleivel Izlandra költözött, miután apját száműzték, és elsőként jutott el Grönlandra, miután őt is száműzték, ahol megalapította az első települést. Ő járt elsőként Amerikában – a vikingekkel egyébként egy magyar ember is eljutott az Új Világba, egy bizonyos Tyrker (türköknek nevezték a magyarokat). Vakmerően szelték a hullámokat szépen faragott hajóikon (hajóikra temetkeztek – hajósírokat Norvégiában és Dániában is találtak).

Borgarnes szirtek közé épült városa után hosszú alagúton közelítjük meg Reykjavíkot. A vík öblöt jelent (vö. Reykjavík, Husavík, Keflavík), és a párolgó föld láttán Gőzölgő öbölnek nevezték el. A viking szó is eredeztethető a vík (öböl) vagy a wikan (fóka) szavakból.

Fájó szívvel búcsúzunk a kietlen tájtól, a fjordoktól. Forgalom nincs, annyi biztos. Senki sem dudált az elmúlt napok alatt. Senki sem mászott az ülepünkbe. Senki sem ment át füvön és piroson, senki se szemetelt.

Délután bejárjuk Reykjavík városközpontját, minden fontosat megnézünk, eszünk tenger gyümölcsei levest és pizzát, de a rothadt bálnahúst és a Brennivínt nem kóstoljuk meg.

„Folyton itt köröznék a szigeten, megmásznám a legmagasabb csúcsát, újabb gleccser- és lávatúrákra indulnék és felfedezném a sziget közepét. És természetesen Surtsey szigetére is kiruccannék kutatókkal. Hogy lássam az élet kialakulását.” (Szerintem csak megzavarnád.)

„Izland vulkáni szigete egyre nő, akár Surtsey-vel is összenőhet. „Kis” túlzással állíthatjuk, hogy idővel Izland lesz a világ legnagyobb szigete, túlnő a kontinenseken.”

A rengeteg élmény nem hagy aludni. Amikor végre elalszunk, álmunkban álomszép izlandi tájakon sétálunk.

(2011.08.15.)

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr523185137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása