Pilzen és környéke

2016.10.15. 00:11

Szeptemberben sok év után ismét eljutottam Csehországba. Pilzent, a világhírű sörvárost és egyben Európa 2015-ös kulturális fővárosát és környékét jártuk be (Imreh Ferenc szervezésében). Csehország déli részein számos halastó szegélyezte az utunkat, és egyáltalán jelentenek tájékozódási pontot. Azzal szórakoztunk, hogy nem mondhatod, hogy ott a tónál fordulj jobbra, mert visszakérdezhetnének: Hány ezrediknél?

Változatos program várt ránk: vár, várrom, várkastély, kastélyparkok, kolostor... Elsőként Rabí várromát néztük meg, ami gyönyörű erdős vidéken épült az aranyhomok-készlet védelmére – az Otava folyó kínált egykor aranyhomokot. Ez volt az oka, hogy a vár gyakori célpontja lett különféle támadásoknak. A huszita harcos Jan Žižka itt veszítette el az egyik szemét. A várban ludakat tartottak, hogy jelezzék a veszélyt és élelmet is jelentettek egyben. Egy tipikus középkori várrom, és sokan hitték a fénykép alapján, hogy a szepesi várat ábrázolja.

14370191_10207955182465653_3324122196798839049_n.jpg

A Horsovský Týn-i reneszánsz vízivár és kastély számos útvonalat kínál. Tulajdonosai, a Trauttmansdorffok több felé élnek mindmáig a világban, többek közt Dél-Afrikában is, de a Benes-dekrétumok alapján tulajdonuk 1945-ben az állam igazgatása alá került. Nincs rossz szájízük emiatt: állítólag örülnek, hogy ilyen szépen gondozza egykori kastélyukat az állam.

horsovsky_tyn_img_2462.jpg

Kladruby megkopott bencés kolostora volt katonai kórház és raktár, ahogy ez lenni szokott, és ott jártunkkor éppen áfonyasört kínált az étterme. A templom főoltárán minden szobor fából készült, mert nem bírna el annyi súlyt, de márvány benyomását kelti. Található benne egy-két pozitív energiát sugárzó csillag, amire érdemes ráállni. A hajót formázó szószék azt az üzenetet közvetíti, hogy a vallás biztos pontot jelent a világ tajtékzó tengerén. Csodás a könyvtára.

kladruby_szerzetes_img_2474.jpg

A březnicei kastélynak a Pálffy-család volt az utolsó tulajdonosa, akiktől elkobozták és államosították. Fontos infó: itt van Csehország egyik legrégebbi sörfőzdéje. A březnicei kastélyról és sörfőzdéjéről, ill. Herold nevű söréről egy jól összefoglalt bemutatásban magyarul is mindent megtudhatunk: Kastély sörfőzdével. A kastély egyik falát egy kiváló kép díszíti a Fehérhegyi csata egész lefolyásáról, a prágai Óváros téri megtorlásokról, lefejezésekről (a hóhér négy kard élét koptatta el) és egy bitófához szegezett nyelvről.

breznice_img_2512.jpg

Csehország egyházi műemlékeiről sokat lehetne beszélni. Egyik híres búcsújáróhelye a Svatá hora bazilika – a Szent Hegy bazilika zarándokhely. Mária-szobrához számos csodás esemény köthető. A legenda szerint egy lovagot rablók támadtak meg, aki Szűz Máriához könyörgött a menekvéséért. Kérése teljesült és ennek köszönhetően hálából egy kápolnát emelt. Egy vak ember is eljött ide az unokájával, és visszatért a látása. II. Rudolf udvarába is eljutott a hír, ő is ellátogatott ide. A császár látogatásának és a sok csodatételnek köszönhetően egyre több zarándok kereste fel. Idővel a brevnovi jezsuiták kezébe került, akik templomot emeltek a kis kápolna helyére, ami napjainkban elnyerte a bazilika egyházi rangot.

pribram_img_2520.jpg

A Dobříši kastély mindmáig magánkézben van, mérnök tulajdonosa Ausztriában él, de egy lakosztályt számára is fenntartanak. 1942-ben elvették tőle a nácik, mert nem működött velük együtt, majd a cseh írószövetség alkotóháza lett (főleg kommunista íróké, az egyik "író"szoba berendezését meg is tartották). Több csehországi vár és kastély sorsához hasonlón ez a kastély is sokszor lett filmforgatások helyszíne. A The Musketeers forgatása miatt az utóbbi három évben időszakonként zárva tartott.

dobris_img_2534.jpg

Blatná vízivárába is betértünk szemerkélő esőben. Úgy látszik, hogy a víz hozzátartozik a hely szelleméhez, ugyanis a Blato vizes, sáros, mocsaras területet jelentt. (Egyébként a Balaton szó is ugyanebből a blato szóból származhat.) Egy felduzzasztott tó ölelésében, nagyon romantikus környezetben áll ez a főként empír berendezésű kastély, és a várúrnő még mindig él, tehát magánkézben van. A környező uradalmak, halastavak, szarvas-vadaskert és a turisták jelentik számára a bevételt. A nemesi család ötven évig Etiópiában élt, így egy kis etióp kiállítást is megtekinthetünk.

blatna_img_2541.jpg

És nem maradhat el végezetül egy kis ízelítő sem a cseh sörökről, amit több évvel ezelőtt írtam: http://baratno.com/utazas/a-cseh-sorkultura-1/ és http://baratno.com/utazas/a-cseh-sorkultura-2/

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr7211805779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása