Pár napja hívott az ingatlanos, hogy azt a lakást, amire végre hosszú keresés után rátaláltunk (több hét, negyven lakás), másnak akarja eladni a tulaj. Mi szerdán írnánk alá a szerződést, ő meg kedden eladja a lakást.

Hogyan jutottunk ilyen helyzetbe? Két iroda hirdette a lakást (a dolog pikantériája, hogy mindkettőnek kizárólagos szerződése volt az eladóval), és az egyiken keresztül megkötöttük a szerződést, és letétbe helyeztük a vételár egy százalékát. A lakást ekkor az iroda levette a kínálatából, és felkérte a tulajt, hogy más irodák kínálatból is vegye le, és nem mutogathatja tovább. Akiben van egy kis tisztesség, az ezt tudomásul veszi, és örvend annak, hogy pár napon belül eladja az ingatlanját. De a tulaj tovább mutogatta a lakását, új vevőket keresett úgy, hogy hivatalosan nekünk "ígérte" a lakást.

Vételi ajánlatot tettük, amelyet az eladó elfogadott (megemelte egy millió forinttal, amit elfogadtunk), azonban időközben azt az információt kaptuk, hogy az ingatlan jelenlegi tulajdonosa egy másik irodán keresztül egy másik vevőnek kívánná eladni az ingatlant, aki időközben nagyobb összeget ajánlott fel az ingatlanért. Az összegről nem nyilatkoznak. A tulaj rá sem kérdezett nálunk,hogy hajlandóak lennénk-e a szóban forgó összeget kifizetni, csak az ingatlanoson keresztül üzent, hogy "sorry".

Annyi biztos, hogy a létrejött előszerződéstől elállni semmilyen esetben nem kívánunk, és amennyiben az előszerződés megszegésre kerül, úgy minden fronton, minden lehetséges jogi lépés megtétele eltökélt és határozott szándékunk az esetlegesen kialakuló helyzet rendezése érdekében.

Ezért megkértük mindkét ingatlanirodát, hogy mind az új vételi ajánlatot tevő ügyfél, mind az eladó, mind az irodák érdekében teljes körűen tájékoztassanak minden érintett felet egyrészt a kialakult helyzetről, másrészt azokról a lehetséges jogi következményékről (adás-vételi bíróság általi semmissé tétele, kártérítés stb.), amelyek a feleket a jövőben érinthetik, abban az esetben, ha a végleges adás-vételi szerződésünk nem jönne létre.

Tud róla egyáltalán a tulaj, hogy amennyiben nem jön létre az adásvételi szerződés, amelyet ügyvédünk előkészített, költségek merülnek fel a részéről?

Vételi ajánlatunkra aláírásával és dátummal ellátott Eladói nyilatkozatban reagált, de ha szándékától eláll, a vételi ajánlatban foglaltak szerint az eladó a foglalónak megfelelő összeget köteles fizetni a vevőnek, azaz a vételár két százalékát.
Köteles fizetni az ügyvédi munkadíjat, mivel az ügyvédünket megbíztuk a szerződés előkészítésével (ez az összeg a bírósági tárgyalások során csak növekedhet). Hátrányunk származott abból is, hogy nem kötöttük le a bankban a pénzt. Plusz erkölcsi térítést igényelhetünk (rabolta az időnket, áltatott, elmulasztott
esetleges ingatlanvásárlás).
A tulajnak így is előnyösebb-e a másik ajánlat, ha bíróságra jár?

Minden írásos formában van dokumentálva, de a tulaj nem áll kötélnek.

Ingatlanos ismerősein azt mondják, előfordul az ilyesmi és normálisnak tekinthető. Pedig nincs rendjén, hogy aláírnak előszerződéseket, hogy bebiztosítsák magukat, és ha felbukkan másik vevő, akkor annak adják el a tulajdonukban levő ingatlant. Tisztességtelen viselkedés, a kapzsiság netovábbja.

Kérte az iroda, hogy vegye fel ügyvédünk a tulaj ügyvédjével a kapcsolatot, mert rájuk nem hallgat, küldje át neki az adásvételi szerződéstervezetet, és mondja meg neki, hogy a végrehajtótól még mindig nem kaptuk meg az egyenlegközlőt, ezért nem tudtuk aláírni a szerződést. A vételi szándékunktól nem álltunk el, a foglalónk az ingatlanirodában van, csatoljuk az adásvételi tervezetet, és kérjük, biztosítsák az egyenlegközlőt.
Ügyvédünk felszólította a tulaj ügyvédjét, hogy szerezzék be a szükséges iratokat. Ha eladja a lakást, bepereljük őket, és nem kerülhet az új tulajdonos tulajdonába a lakás, illetve szerződésüket megtámadjuk.

Személyes találkozót kértünk a tulajtól az adás-vételi szerződés tisztázatlan részeinek egyeztetése érdekében még a szerdai adás-vételi megkötése előtt, illetve a mai napig még hiányzó végrehajtói egyenlegközlő érdekében. Az eladótól írásban kértünk választ a találkozó időpontját illetően, annak elutasítása esetén indoklást kértünk. A gyorsabb ügymenet érdekében kértük az ingatlanost, hogy az eladó elérhetőségét szíveskedjenek számunkra megadni, illetve nyugodtan közöljék vele mind a mi, mind az ügyvédünk telefonszámát. Válasz nem érkezett.

Szerintünk arról van szó, hogy az eladó az új tulajdonossal megállapodott, hogy a szerződésbe más összeget ír, és zsebbe kap pénzt, és talán nem értesítette őt a végrehajtási jog összegéről.

A bíróság felkérhető, hogy a tulaj helyett megkösse velünk a szerződést, és kérhetjük, hogy helyezzék hatályon kívül a másik vevővel esetlegesen aláírt szerződését, és állítsák vissza az eredeti állapotokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr134342293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása