Ünnepi Könyvhét

2012.06.10. 21:49

Hangok, képek, rám zúduló információk. Könyvek halmai. Irodalom kint és bent. Külső és belső színtereken, rajtam kívül és belül. Ihlető közeg. És találkozások, ismert és kevésbé ismert arcokkal, újakkal és régiekkel. Pénteken a Fogasházban Erdős Virággal, föld alatt, földszinten, majd az emeleten, vasárnap Sallesszal vettük a nyakunkba a standokat, és összefutottunk többek közt Tóth Lacival és Juhász Katival, Varró Danival és Veres Emesével. Az éjszakai programokról sem mondtam le, Az európai irodalom éjszakája tizennyolc különböző helyszínen zajlott, tizennyolc európai szerző műve, folyamatosan ismétlődő felolvasásturné, Mészáros Tündével. Öröm és egyben kétségbeesés: hogyan jussunk el valamennyi, párhuzamosan zajló programra? Hogyan igazodjunk el a temérdek könyv között? Ezt jelenti számomra a Könyvhét. A 83. könyvhét is, amely a 11. Gyermekkönyvnapokat is magában foglalja.

Álltam az Oroszlános kút előtti színpadnál, a Vörösmarty szobor előtt, és végre betértem egy felolvasás erejéig a Rózsavölgyi Szalonba is. Nehéz felsorolni a helyszíneket.

Ferdinandy György ünnepélyes megnyitójára mégsem jutottam el, de valahol őrzök egy fényképet zsenge ifjúkoromból, amikor többedmagammal meghívott budapesti otthonába (köszönet Juhász Jánosnak).

Szerzők váltják egymást a színpadon, bemutatkoznak és bemutatják őket, felolvasnak. Versek, regények, drámák, antológiák, interjúkötetek, városi séták, dedikálás és borkóstoló, zene. És rengeteg gyerekkönyv, mesék, leporellók, kifestők, dvd-k.

És közben Csempeparty Deák Renátánál, ami szintén kihagyhatatlan, és közben Judafest, egy kis utcafesztivál hangulat, ételek, italok, zene és tánc a Kazinczy utcában. De hiába futkos az ember ide-oda, mindig lemarad valamiről, és csak remélni tudja, hogy egyszer majd… megfordul valamennyi helyszínen, meghallgat valamennyi előadót, elolvas minden könyvet, amit fontosnak tart. Ahogy Spiró mondta: azért jó megöregedni, mert az ember bepótolhatja a lemaradásokat…

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr634577554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása