A kínai utca a mindennemű testmozgás helyszíne. Főként a csoportos és társastánc aktív kedvelői bukkannak fel a késő délutáni utcákon, illetve az énekesek és a zenekarok foglalják el helyüket az utca kiszemelt pontjain. Hamar kiderül, hogy nem profikról van szó, hanem hétköznapi emberekről, akik elhatározták, hogy megcsillogtatják tehetségüket, vagy csak énekelnek és táncolnak egyet a köz örömére, illetve a társaság és a hangulat kedvéért dalolnak és mozognak közösen.

Minden dallam más és más koreográfiát hív elő.

A kínai ember mikrofont vagy hangszert ragad az utcán és rázendít – néha a gyakorlás fázisában találjuk őket, máskor már kész produkcióval rukkolnak elő. A kunmingi Green Lake Parkban egy profi zenekar valamennyi férfitagjának szájából cigi lóg.

Tény, hogy a terembérletet is megspórolják, és a forgalmas kínai parkoknak és utcáknak köszönhetően jelentős nézőközönségre tesznek szert.

Nagyra becsülöm, hogy fiatal és idős egyaránt megmozgatja a tagjait és megmutatja a hangját. Azt, hogy fontos számukra a közös tevékenység.

Főként párban ropják, de akár egyedül is táncra perdülnek.

Eleinte a tánc vagy az aerobic nem tűnik megerőltetőnek, ám amikor három óra múltán is ugyanazokat az arcokat fedezzük fel a tornázók közt, mint korábban, akkor be kell látnunk, hogy jelentős testi erőfeszítést fejtenek ki.

Ugyanaz a park, máskor...

A sötétebb zugokban színre lépnek a free style-os kollégák…

Kacsatánc kínai módra...

A társasjátékok, mint a kártya, a mahjong vagy a dominó is előkerülnek a parkokban, ahol többségében idős emberek foglalják el a padokat. Van egy különleges ostoros pörgettyű játékuk is (azt hinné az ember az ostorcsattogtatás hallatán, hogy csikósok ügyködnek a közelben, de nem).

A kínai utca a nyilvános önmegvalósítás helyszíne, mozi, színház, cirkusz, aerobic klub egy helyen, ahol díjmentesen biztosítanak egész estés szórakozást a járókelőknek.

Az egyetlen furcsaság ebben a közös showműsorban, hogy rezzenéstelen arccal adják elő a produkciót. Egyszerűen nincs arckifejezésük. Képtelenség megállapítani, hogy élvezik-e, vagy a kötelező testmozgás kategóriába sorolják. Elképzelhető, hogy csak nehezen mutatják ki az érzéseiket (egyébként bárminemű arckifejezést csupán akkor fedeztünk fel, amikor feltűnően, hosszasan megbámultak és összesúgva nevetgéltek rajtunk vagy észrevették, hogy filmezzük őket.)

(Következik: Kínai nagy utazás – természet, ételek és piacok, városok).

A bejegyzés trackback címe:

https://penzestimi-kalandozasai.blog.hu/api/trackback/id/tr175479574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása